Mobilt Bredband

Trådlöst och Mobilt Bredband
En trådlös och mobil uppkoppling erbjuder frihet.
Operatörer
Genomgång av operatörerna som erbjuder mobild bredband.
3G
Koppla upp dig och var mobil nästan överallt.
Turbo 3G
Surfa snabbt med stor frihet.

Trådlöst Bredband via WiFi

Trådlöst Bredband Hemma
Trådlöst Bredband Hemma
Surfa snabbt och trådlöst från soffan och balkongen.
Publika WiFi Hotspots
Ta med dig datorn till caféet eller p� resan.

Övriga Tekniker

EDGE
Surfa och var mobild även p� landsbygden.
4G
Efter 3G kommer 4G.
WiMAX
Kan WiMAX vara framtiden?

Övrigt

Ordlista
Hitta förklaringar till krångliga ord och begrepp.
Länkar
Länkar till andra sidor inom området.

 

4G

Det finns en regel som vi förmodligen alltid kommer att leva med i den tekniska världen. Ju snabbare ju bättre. Mobilt bredband och mobiltelefoni är inget undantag.

Mobiloperatörer över stora delar av världen marknadsför just nu mobilt bredband via teknikerna 3G och turbo-3G med stora kampanjer och glansiga erbjudanden. Det råder nästan en form av skyttegravskrig mellan flera av operatörerna där de via olika erbjudande varje månad försöker slå konkurrenterna på fingrarna och locka till sig nya kunder.

Operatörerna å sin sida är däremot mitt uppe i planeringen inför nästa generations mobilteknik. Efter 3G kommer nämligen… just det 4G. Utrullningen av en ny standard tar nämligen några år och därför har operatörerna redan börjat positionerna sig. I maj 2008 auktionerade PTS (Post och Telestyrelsen) ut fem licenser till fem olika företag som ska få bygga 4G nät i Sverige. Dessa företag är Tele2, Telenor, Telia Sonera, Hi3G Access AB (Tre) och Intel Capital Corporation. Flera av operatörerna har i media sagt att de kommer att börja bygga ut 4G näten någon gång 2010 -2011. Telia vill tillsammans med svenska Ericsson trycka på den riktigt stora knappen och vara först i hela världen med ett fungerande kommersiellt 4G nät. Om de kommer att lyckas lär märka ganska snart.

Vad är då 4G, hur skiljer det 4G mot 3G och kanske viktigast av allt, behöver vi verkligen 4G, kan vi inte nöja oss med 3G eller Turbo 3G? Många av skillnaderna är ganska tekniska men något som vi alla kan relatera till är överföringshastigheten eller i andra ord hur mycket information vi kan ladda ner under en tidsperiod. Turbo 3G har en teoretisk överföringshastighet på ca 7 Mbit/s även om de flesta som någon gång testat att surfa via Turbo 3G vet att man aldrig kommer upp i den hastigheten. Om vi jämför med 4G ska den teoretiska överföringshastigheten vara 100 Mbit/s när man rör sig och upp emot 1 Gbit/s när man är stationär och i närheten av en radiomast. Även om det handlar om teoretiska hastigheter kan man se att det är stor skillnad mellan Turbo 3G och 4G. Tanken är även att samma nät på ett bättre sätt ska kunna användas för flera olika typer av tjänster på samma gång, telefoni, datakommunikation, högupplöst digital TV osv. Just den högre överföringshastigheten och möjligheterna för ännu snabbare mobilt bredband, i kombination med tv, musik och andra tjänster är säkert något som operatörerna kommer att använda som argument för att sälja in den nya tekniken till oss konsumenter.

Än så länge vet vi inte så mycket om exakt vilka möjligheter och tjänster som operatörerna kommer att erbjuda i sina 4G nät. Inte heller finns det än några mobiltelefoner eller andra klienter som stödjer 4G. En sak är däremot säker, 4G är på väg och när tekniken finns på plats lär vi märka det på operatörernas stortavlor.


 
 
© Trådlöst-Bredband.nu 2007-2021  ¡¤  info@tradlost-bredband.nu  ¡¤  information om cookies
Trådlöst-Bredband.nu ingår i Russin Produktions nätverk av webbsidor.
mont blanc pen shop online montblanc shop abercrombie canada monster beats botanical slimming gel victoria secret online monster headphones tiffany sale louis vuitton montblanc