Mobilt Bredband

Trådlöst och Mobilt Bredband
En trådlös och mobil uppkoppling erbjuder frihet.
Operatörer
Genomgång av operatörerna som erbjuder mobild bredband.
3G
Koppla upp dig och var mobil nästan överallt.
Turbo 3G
Surfa snabbt med stor frihet.

Trådlöst Bredband via WiFi

Trådlöst Bredband Hemma
Trådlöst Bredband Hemma
Surfa snabbt och trådlöst från soffan och balkongen.
Publika WiFi Hotspots
Ta med dig datorn till caféet eller p� resan.

Övriga Tekniker

EDGE
Surfa och var mobild även p� landsbygden.
4G
Efter 3G kommer 4G.
WiMAX
Kan WiMAX vara framtiden?

Övrigt

Ordlista
Hitta förklaringar till krångliga ord och begrepp.
Länkar
Länkar till andra sidor inom området.

 

Ordlista

3G

3G tekniken är en populär teknik för mobilt bredband. Läs mer om 3G.

ADSL

ADSL är en teknik som används för att erbjuda bredband av många operatörer. ADSL använder samma ledningar som den trådbundna fasta telefonin och är en av de vanligaste teknikerna för bredband i Sverige idag. Läs mer om ADSL på Bredbandsskolan.se.

EDGE

EDGE är en uppgradering av GSM (2G) som erbjuder bättre överföringshastighet. EDGE är framförallt en teknik som marknadsförs där det inte finns täckning för 3G eller Turbo 3G. Läs mer om EDGE.

Hotspot

En hotspot eller "hetpunkt" på svenska är ett område som täcks av en publik WiFi accesspunkt. En WiFi accesspunkt har ett begränsat täckningsområde och detta område kallas därför för hotspot. Publika hotspots hittar man vanligtvis på hotell, caféer, flygplatser och andra publika platser där det rör sig mycket folk. Läs mer om trådlöst bredband via publika hotspots.

Mbit/s, Mbps

Mbit/s är ett mått på överföringshastigheten inom ett nätverk. Exempelvis mäter man hastigheter på bredband eller ett mer begränsat nätverk inom en arbetsplats i Mbit/s. Mbit (mega-bit) ska inte förväxlas med MB (mega-byte) som är ett mått på storleken på data. Har man en överföringshastighet på 1 Mbit/s betyder det att det tar ungefär 8 sekunder att ladda hem 1 MB.

Trådlös Router/Accesspunkt

En accesspunkt är ansluten till det trådbundna nätverket och är adaptern mellan det trådbundna nätverket och det trådlösa. En trådlös router är en accesspunkt med inbyggt router som kan dirigera trafiken inom ett nätverk, exempelvis inom ett hus eller en arbetsplats. Läs mer om routers och accesspunkter på omWLAN.se.

Turbo 3G

Turbo 3G är en uppgradering av 3G som erbjuder väsentligt bättre överföringshastighet. Läs mer om Turbo 3G.

UMTS

UMTS är en av standarderna inom 3G som används i Sverige.

USB

USB är en anslutningsmetod på många datorer. Exempelvis används USB ofta för att ansluta exempelvis skrivare, tangentbord eller digitalkameror. USB används också ofta för att ansluta modem för mobilt bredband.

WEP, WPA, WPA2 Kryptering

WEP, WPA och WPA2 är olika typer av kryptering som används inom WiFi tekniken. WEP är en äldre, relativt osäker, krypteringsmetod medan WPA2 är den starkare krypteringsmetoden. Läs mer om WEP, WPA och WPA2 på omWLAN.se.

WiFi

WiFi är ett samlingsnamn för ett par olika versioner av en standard för trådlös överföring. WiFi är den vanligaste tekniken för trådlöst nätverk hemma eller på arbetsplatser idag. Läs mer om WiFi på omWLAN.se.
Ordlista

 
 
© Trådlöst-Bredband.nu 2007-2021  ¡¤  info@tradlost-bredband.nu  ¡¤  information om cookies
Trådlöst-Bredband.nu ingår i Russin Produktions nätverk av webbsidor.
mont blanc pen shop online montblanc shop abercrombie canada monster beats botanical slimming gel victoria secret online monster headphones tiffany sale louis vuitton montblanc