Mobilt Bredband

Trådlöst och Mobilt Bredband
En trådlös och mobil uppkoppling erbjuder frihet.
Operatörer
Genomgång av operatörerna som erbjuder mobild bredband.
3G
Koppla upp dig och var mobil nästan överallt.
Turbo 3G
Surfa snabbt med stor frihet.

Trådlöst Bredband via WiFi

Trådlöst Bredband Hemma
Trådlöst Bredband Hemma
Surfa snabbt och trådlöst från soffan och balkongen.
Publika WiFi Hotspots
Ta med dig datorn till caféet eller p� resan.

Övriga Tekniker

EDGE
Surfa och var mobild även p� landsbygden.
4G
Efter 3G kommer 4G.
WiMAX
Kan WiMAX vara framtiden?

Övrigt

Ordlista
Hitta förklaringar till krångliga ord och begrepp.
Länkar
Länkar till andra sidor inom området.

Rekommenderade Länkar

WiFi Hotspots och Säkerhet
WiFi Hotspots i Sverige

 

Bredband via Publika WiFi Hotspots

Trådlösa WiFi hotpots på stan, hotell och flygplatser är egentligen inget nytt, de har hängt med ett par år vid det här laget. I flera år användes de trådlösa hotspotsen dock nästan enbart av affärs- män och kvinnor, åtkomsten var dyr och ofta för krångligt. Senaste åren har det dock hänt något som förändrat detta helt. Fler operatörer har pressat priserna. Operatörer sätter upp fler hotspots och förbättrar täckningen. Billigare och enklare teknik förenklar användandet och minskar kostnaderna. Fler och fler köper bärbara datorer med stöd för trådlöst nätverk. Tillsammans har dessa faktorer gjort att publika trådlösa hotspots idag används på ett helt annat sätt än bara för några år sedan.

Trådlösa Hotspots

Tekniken som används i publika trådlösa nätverk och privata trådlösa nätverk är i stort ofta densamma och bygger oftast på WiFi. I publika trådlösa nätverk bildar mellan en och ett stort antal basstationer ett nät av hotpots där varje basstation är en hotspot. En del hotspots är gratis att koppla upp sig mot och en del måste man betala för att få tillgång till. Operatörerna använder olika prismodeller med allt från engångskoder för åtkomst under en begränsad tid under någon timme till månadsabonnemang med en fast kostnad per månad och fri åtkomst hela tiden.

Säkerhet

Det finns ett par saker som är extra viktiga att tänka på när man kopplar upp sig via publika WiFi trådlösa hotspots för att vara så säker som möjligt.

Öppna hotspots är oftast svårare att kryptera på ett bra sätt än stängda nätverk och signalerna mellan en hotspot och en dator kan därför vara enkla att snappa upp av någon annan som befinner sig i närheten. Lösenord och inloggningsuppgifter för e-post, banker och webbsidor är därför inte säkra om inte trafiken mellan datorn och webbservern är krypterade på andra sätt.

Ibland delar man ut mappar på datorn för att andra datorer hemma eller på arbetsplatsen ska kunna komma åt bilder, musik eller filer. I publika nätverk finns det en risk att andra användare kan komma åt dessa mappar om de inte stängs.

Ett fenomen som inte är så vanligt här i Sverige än men som förrekommer utomlands är sk. Honeypots och elaka tvillingar. De fungerar ungefär på samma sätt och går ut på att en person sätter upp en hotspot och lockar till sig surfare genom att antingen efterlikna en hotspot i någon av de etablerade operatörernas nätverk eller erbjuda gratis surfning. Personen har då möjlighet att filtrera och läsa all okrypterad trafik som surfarna genererar, inloggningsuppgifter och annan känslig information genom kontrollen över hotspoten.


 
 
© Trådlöst-Bredband.nu 2007-2021  ¡¤  info@tradlost-bredband.nu  ¡¤  information om cookies
Trådlöst-Bredband.nu ingår i Russin Produktions nätverk av webbsidor.
mont blanc pen shop online montblanc shop abercrombie canada monster beats botanical slimming gel victoria secret online monster headphones tiffany sale louis vuitton montblanc