Mobilt Bredband

Trådlöst och Mobilt Bredband
En trådlös och mobil uppkoppling erbjuder frihet.
Operatörer
Genomgång av operatörerna som erbjuder mobild bredband.
3G
Koppla upp dig och var mobil nästan överallt.
Turbo 3G
Surfa snabbt med stor frihet.

Trådlöst Bredband via WiFi

Trådlöst Bredband Hemma
Trådlöst Bredband Hemma
Surfa snabbt och trådlöst från soffan och balkongen.
Publika WiFi Hotspots
Ta med dig datorn till caféet eller p� resan.

Övriga Tekniker

EDGE
Surfa och var mobild även p� landsbygden.
4G
Efter 3G kommer 4G.
WiMAX
Kan WiMAX vara framtiden?

Övrigt

Ordlista
Hitta förklaringar till krångliga ord och begrepp.
Länkar
Länkar till andra sidor inom området.

Rekommenderade Länkar

Trådlösa Nätverk
WiFi
Ordlista för Trådlösa Nätverk
IP-telefoni

 

Trådlöst Bredband Hemma

Det vanligaste sättet att koppla upp sig trådlöst idag är än så länge via ett trådlöst nätverk hemma eller på arbetsplatsen. Tekniken som oftast används kallas WiFi och marknaden för produkter inom området har fullkomligen exploderat de senaste åren. Produkterna är relativt billiga, lätta att använda och erbjuder friheten för användarna som slipper tänka på sladdar och bestämda arbetsplatser. Fördelarna med ett trådlöst nätverk är många. Det går att sitta med datorn vid matbordet i köket och surfa för att hitta spännande recept, krypa upp i soffan för att titta på semesterbilder eller sitta på balkongen med datorn i knäet när solen skiner, allt utan sladd-svansen som man tidigare alltid fick tänka på (och se till att ingen annan snubblade på).

Trådlöst Nätverk, Enkelt

Trådlösa nätverk hemma eller på mindre arbetsplatser har oftast ungefär samma logiska uppbyggnad.

En basstation (även kallas accesspunkt el. trådlös router) är det centrala navet som koordinerar och styr signalerna i det trådlösa nätverket. Basstationen är oftast uppkopplad mot Internet via en ethernetkabel, ADSL-uppkoppling eller någon annan typ av trådbunden anslutning. Många basstationer innehåller förrutom de vanliga funktionerna för kryptering och filtrering av trafiken även möjligheter att låta basstationen fungera som brandvägg och DHCP tjänst. En basstation har olika stort täckningsområden beroende på miljön, material i väggar, antenner och annan elektronisk utrustning som kan störa. Ett trådlöst nätverks täckningsområde kan förbättras avsevärt med bra planering, val av antenner och eventuellt extra repeaters.

Inom basstationens täckningsområde kan datorer, mobiltelefoner, mediaspelare, skrivare och andra enheter med stöd för trådlöst nätverk enligt samma standard koppla upp sig mot nätverket, kommunicera med varandra och vanligtvis också komma åt Internet. Antalet produkter som stödjer WiFi och trådlösa nätverk blir hela tiden fler och idag finns det förrutom datorer och mobiltelefoner många skrivare, mediaspelare, digitalkameror, ip telefoner och webbkameror som stödjer WiFi.

Säkerhet

Trådlösa nätverk har tyvärr ett gammalt rykte om dålig säkerhet. Tidiga tekniker som exempelvis krypteringsstandarden WEP innehåller stora brister vilket gör att det tidigare varit svårt att bygga helt säkra trådlösa nätverk. Idag finns det dock bättre och säkrare kryperingsstandarder, exempelvis WPA och WPA2, som gör att det är enklare att bygga säkrare nätverk. Idag är dåliga instruktioner, okunskap och den mänskliga faktorn oftast ett större hot än tekniken.
Trådlöst Bredband Hemma

 
 
© Trådlöst-Bredband.nu 2007-2021  ¡¤  info@tradlost-bredband.nu  ¡¤  information om cookies
Trådlöst-Bredband.nu ingår i Russin Produktions nätverk av webbsidor.
mont blanc pen shop online montblanc shop abercrombie canada monster beats botanical slimming gel victoria secret online monster headphones tiffany sale louis vuitton montblanc