Mobilt Bredband

Trådlöst och Mobilt Bredband
En trådlös och mobil uppkoppling erbjuder frihet.
Operatörer
Genomgång av operatörerna som erbjuder mobild bredband.
3G
Koppla upp dig och var mobil nästan överallt.
Turbo 3G
Surfa snabbt med stor frihet.

Trådlöst Bredband via WiFi

Trådlöst Bredband Hemma
Trådlöst Bredband Hemma
Surfa snabbt och trådlöst från soffan och balkongen.
Publika WiFi Hotspots
Ta med dig datorn till caféet eller p� resan.

Övriga Tekniker

EDGE
Surfa och var mobild även p� landsbygden.
4G
Efter 3G kommer 4G.
WiMAX
Kan WiMAX vara framtiden?

Övrigt

Ordlista
Hitta förklaringar till krångliga ord och begrepp.
Länkar
Länkar till andra sidor inom området.

Rekommenderade Länkar

WiMAX

 

Framtidens Trådlösa Bredband via WiMAX

WiMAX är än så länge ganska okänt här i Sverige med är väldigt i ropet i andra länder. En del påstår att WiMAX är den teknik som kommer att ta vid efter 3G eller WiFi och andra ser alla dessa som kompletterande tekniker med olika fokus och användningsområden. WiMAX står för Worldwide Interoperability for Microwave Access och är en teknik som är släkt med WiFi, som är betydligt bättre känt och använt idag för trådlösa nätverk och bredband.

Under optimala förhållanden ska WiMAX kunna ha en räckvidd på hela 11 mil eller en överföringshastighet på 70 Mbit/s. Tekniken har dock en begränsning i att man får försöka hitta en bra kompromiss och välja mellan räckvidd och överföringshastighet då dessa två egenskaper inte kan utnyttjas fullt ut på samma gång.

WiMAX har en bättre teknik än WiFi för att prioritera trafiken vilket bidrar till bättre räckvidd och stabilitet än WiFi. I WiFi nätverk tävlar alla enheter som är anslutna till en basstation om basstationens gunst. Enheter närmare basstationen får därför fördelar och enheter längre ifrån basstationen kan av samma anledningar få problem med överföringshastigheten och stabiliteten. WiMAX tilldelar varje enhet en dedikerad tidslucka med jämna intervaller vilket gör att alla enheter får samma möjligheter. Detta ger en stabilare anslutning och WiMAX lämpar sig därför bättre för exempelvis telefoni och strömmande media än WiFi.

I Sverige använder WiMAX ett frekvensutrymme som är licensbelagt och det krävs därför tillstånd och en licens från PTS (Post och Tele Styrelsen) för att sätta upp ett WiMAX nätverk. Detta tillsammans med att tekniken än så länge är ganska dyr gör att WiMAX nät förmodligen bara kommer att sättas upp av ett fåtal större operatörer, likt GSM eller 3G näten.Det finns än så länge inget kommersiellt WiMAX nätverk i Sverige.

På lite längre sikt kommer förmodligen WiFi och WiMAX att komplettera varandra på ett väldigt bra sätt. WiFi erbjuder billig och snabb uppkoppling inom ett begränsat område och WiMAX tar över, med lite lägre överföringshastighet, när man rör sig utanför WiFi basstationens täckning. På detta sätt kan man alltid ha tillgång till trådlöst och mobilt bredband, både i hemmet, på arbetsplatsen och på stan.


 
 
© Trådlöst-Bredband.nu 2007-2021  ¡¤  info@tradlost-bredband.nu  ¡¤  information om cookies
Trådlöst-Bredband.nu ingår i Russin Produktions nätverk av webbsidor.
mont blanc pen shop online montblanc shop abercrombie canada monster beats botanical slimming gel victoria secret online monster headphones tiffany sale louis vuitton montblanc